Nabízíme


Glykemická nálož


Glykemický index a glykemická nálož není to samé.

Co je glykemický index?

Glykemický index je hodnota, která vyjadřuje porovnání vzestupu hladiny krevního cukru po příjmu potraviny obsahující cukr v porovnání s „referenční potravinou“. Jako referenční potravina je nejčastěji bráno 50g glukózy nebo bílý chléb, který je upečený z přesně definovaného množství surovin. Rozsah hodnot glykemického indexu je 0-100. Vzhledem k tomu, že jsou užívány dva standardy, můžete se proto setkat s dvěma různými hodnotami u jedné potraviny. Glukóza má o 40% vyšší glykemickou odezvu a naopak bílý chléb má 71% odezvy glukózy. Proto můžete někde najít hodnoty glykemického indexu přesahující 100. Pro převedení hodnoty glykemického indexu potraviny, která měla u měření použitou, jako referenční potravinu bílý chléb, vynásobte hodnotu 0,7. Pro převedení naopak tj. z „glukózy na chléb“ vynásobte 1,4.

Pro praxi je důležitější glykemická nálož než glykemický index.

Co je glykemická nálož?

Zatímco glykemický index je relativní hodnota, glykemická nálož je hodnota absolutní, možno říci konečná. Glykemická nálož v sobě zahrnuje glykemický index a množství sacharidů, které potravina obsahuje. Glykemická nálož nám konkrétně popíše, nakolik budou muset zapracovat naše Langerhansovy ostrůvky ve slinivce, které po snědení konkrétního množství potraviny s obsahem sacharidu musí vyloučit hormon inzulín. Funkcí inzulínu je vyplavenou glukózu z potravy transportovat tam, kam je potřeba, hlavně do svalové a tukové buňky. Naším cílem je si své Langerhansovy ostrůvky šetřit a „moc na ně nenaléhat“. Z toho plyne, že čím nižší glykemická nálož, tím je to pro naše zdraví příznivější, protože musí vyloučit menší množství inzulínu.

Jak se vypočítá glykemická nálož?

                            GN = GI × g sacharidů / 100

Rozdělené dle hodnot glykemické nálože:

Nízká glykemická nálož < 10

Střední glykemická nálož 10 až 20

Vysoká glykemická nálož > 20

Glykemickou nálož ovlivňuje velikost porce

Z výpočtu plyne, že i když bude mít potravina vysoký glykemický index, ale celkově obsahovat menší množství sacharidů, bude výsledná glykemická nálož nízká. Resp. glykemickou nálož a tím pádem množství snězených sacharidů si sami regulujeme velikostí porce, kterou si na talíř nandáme.

Glykemická nálož v praxi

Jakou přílohu má zvolit Jana k večeři? Rýži nebo kuskus?

Jana má uvařeno 130g bílé rýže, která obsahuje 40g sacharidů, glykemický index rýže je 85.
A dále má Jana uvařeno 200g kuskusu, který obsahuje 45g sacharidů a jeho glykemický index je 60.
Jaká příloha bude stran glykemické nálože vhodnější?


Glykemická nálož 130g uvařené bílé rýže:
= GI x g sacharidů / 100
= 85 x 40 /100
= 34      

Glykemická nálož 200g uvařeného kuskusu:
= GI x g sacharidů / 100
= 60 x 45 /100
= 27

Z výpočtu vidíte, že menší množství rýže, má sice menší množství sacharidů, ale větší gramáž kuskusu, který zároveň obsahuje více sacharidů, představuje menší glykemickou nálož. Janě po snězení 200g kuskusu nebude křivka krevního cukru stoupat tak ostře jako po snězení 130g bílé rýže.


Co si vzít o glykemické náloži do praxe?

Pokud chceme hubnout a jsme zdraví, tak na prvním místě si všímáme energetické hodnoty potraviny (kJ nebo kcal). Glykemický index, potažmo glykemickou nálož posuzujeme jako hledisko na druhém místě. Čím nižší tím příznivější.

Diabetici a osoby s metabolickými poruchami budou dbát na glykemickou nálož, glykemický index stejně jako na energetickou hodnotu.

Pokud budeme mít dvě potraviny se stejným obsahem sacharidů, bude pro nás příznivější potravina s nižším glykemickým indexem, bude mít nižší glykemickou nálož.

Pokud máme potravinu s vysokým glykemickým indexem, ale sníme jí malé množství, výsledný efekt nemusí být žádná pohroma, glykemická nálož bude malá.




Jaký má glykemická nálož vliv na naše zdraví?

Pokud budeme jíst jídla s vysokou glykemickou náloží bohužel si negativně přispíváme ke zvýšení hladiny triacylglycerolů. Triacyglyceroly je jedna část spektra krevních tuků, která podporuje aterosklerózu. Dále je prokázána vazba mezi glykemickou náloží ve stravě a zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu a s tím ruku v ruce i výskytem onemocnění srdce a cév.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás